Svenska flaggan
Pinot gris

Pinot gris

Pinot gris är en grön druva från Bourgogne, Frankrike. Det kan göras svål torra viner från svalare lägen, mer aromatiska och fruktiga viner i varmare områden elelr söta viner med botrissmaker. Druvan är populär i Alsace i Frankrike men odlas ocksi Champagne, i Baden och Pfalz i Tyskland, Österrike, Ungern och Italien. Den odlas också i Nya världen och på andra platser i Europa. Det finns också smärre odlingar kvar i Bourgogne. Ett av de äldsta namnen var fromenteau.

Synonymer är pinot grigio (Italien), ruländer (Tyskland och Österrike), malvoisie, pinot beurot (Bourgogne) och sivi pinot med flera.

Pinot gris är en aromatiska gröna druva som trivs bäst i lite svalare klimat. Den är en mutation från pinot noir med ljust eller lila pigment. Druvan ger i regel viner med låg syra och en hel del sötma.

På druvan görs oftast torra vita viner. Den har dock lätt för att botrytiseras (ädelrötas) är man i franska Alsace förtjust i söta pinot grisviner av typen vendange tardive eller den ännu sötare sélection de grains nobles. I smaken är vinerna relativt fylliga och kryddiga. Doften är ofta aromatisk med toner av äpple, päron, tropisk frukt, gula stenfrukter och honung samt ibland vad som brukar beskrivas som vått ylle. För att behålla fräschören brukar nya ekfat undvikas, ibland används dock gamla eller stora fat för att ge lite krämigare textur, det finns också de som låter de ligga på jästfällningen i samma syfte.