Svenska flaggan
Pinot blanc

Pinot Blanc

Pinot blanc är en grön druva från Frankrike. Det är en mutation av pinot noir. I Frankrike hittar vi den forfarande i Bourgogne men framnförallt i Alsace och Champagne. Druvan odlas också i norra Italien, bland annat i Alto-Adige, Friuli-Venezia-Giulia och Franciacorta i Lombardiet. I Tyskland och Österrike odlas den för att den ger sockerrik must till söta viner men också för torra vita viner.

De bästa vinerna hittar vi oftast i Alsace och Champagne i Frankrike, i Pfalz, Baden och Rheinhessen i södra Tyskland, i Steiermark och Wachau i Österrike och i Alto adige och Friuli i norra Italien samt i Brda i Slovenien. Med andra ord är det alpjuice som gäller!

Synonymer är weissburgunder (Tyskland), klevner (Österrike), fehér burgundi (Ungern), pinot bianco (Italien), bijeli pinot (Kroatien) m.fl.

Druvan har en neutral karaktär och relativt hög fruktsyra, vilket gör att den passar utmärkt för mousserande viner. Det görs också vita viner med mer kropp och söta viner på druvan, det görs till exempel Alsace, Österrike och Canada.

De torra vita vinerna är i regel smakrika och medelfylliga med medelhög till hög syra. De är ofta friska med toner av gröna och gula äpplen, söta citrusfrukter och i avslutet är det inte ovanligt med mineralitet samt en liten beska som minner om oljan från apelsin- eller citronskal. Ibland får de också en lite kryddig ton med inslag av vitpeppar och örter i avslutet.

De bästa vinerna är ofta lite kraftfullare och har lite mer struktur och för att få det måste druvorna fått nå full mognad och att de odlas i rätt områden. Det är inte ovanligt att de lagras i ekfat.

Du kan läsa mer om druvan i denna artikel i DinVinguide.se