Svenska flaggan
Val de Loire 2023

Pineau d’aunis

Pineau d’aunis är blå druva från Loire i Frankrike. Det är en gammal druva som kan spåras tillbaka till medeltiden. Idag är den ovanlig men den har på senare år rönt viss uppmärksamhet. De flesat odlingarna finns i Samur och Anjou, bland annat i Coteaux du Loir och Vendôme i norr. Här får den användas i såväl rose, röda viner och mousserande viner, vita såväl som rosé. Många vingårdar är gamla eller mycket gamla.

Synonymer inkluderar chenin noir.

Druvan har mörkt skal och växer i smål kompakta klasar. Den producerar ofta bäst under liet varmare årgångar och är känslig för olika rötor, inklusive ädelröta. Skörden är ofta orgelbunden och druvan beskrivs som mycket terriordriven, den trivs bäst i mixade jordar med inslag av lera och kalksten.

Vinerna på druvan är vanligen lätta röda eller roséviner. Den ingår också i som en stöddruva tillsammans med andra druvor i flera viner. Druvan ger i regel en vitpepprighet i smaken, hög syra och en fin bärig fruktton. Vinerna är ofta lite rustika i stilen och de röda vinerna kan tendera att få för mycket tanniner. Det är dock en druva med potential.

I några viner har jag funnit en distikt pepparrotton, vilket vissa verkar uppskatta men som jag finner oangenäm. Denna finns dock i alla viner utan i några få.