Persan är en blå druva från Savoie eller de franska alperna, Frankrike. Mer precist kommer den sannolikt från området kring St-Jean-de Mayrienne. Idag är den ovanligt förekommande med den hålla ofta fram som mycket högkvalitativ druva. Fram till och med 1950-talet och framförallt innan vinlusen slog till var den en av de mer populära druvorna i området. Att den dog hade mest med att området under 50-talet och framåt kom att industrialiseras. DNA-analyser har visat att druvan är identisk med druvan bécuet i Piemonte.
Synonymer är persan de maurienne, princens, becuetta, becuette och becu.
Druvorna är ovala och mycket mörka och liknar mest oliver. Förutom samhällsomvandlingen så är druvan också känslig för många sjukdomar, mögel och svampangrepp samt frost med mera.
Oftast görs inte blender men det förekommer och då används oftast mondeuse. I smaken finns ofta skogsbär, plommon och hallon, Vinerna har ofta bra syra och tydliga tanniner. De går ofta bra att lagra för ökad komplexitet.