Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pecorino. Pecorino – vinet och druvan

Pecorino

Pecorino – vinet och druvan.

Pecorino är både namnet på det vita vinet och på den gröna druvan. För att komplicera det ytterligare är Pecorino (med samma stavning) även en av Italiens mest kända osttyper som är gjord på fårmjölk. Pecora betyder får på italienska.

Pecorino är en stryktålig druva med ett tjockt skal och klarar det varma torra klimatet i mellersta Italien på ett bra sätt. Den lilla medeltida staden Offida, som ligger mitt i Marche, är en centralort för vinet Pecorino och har en egen DOCG, Offida Pecorino DOCG. Druvan är mycket gammal och har sannolikt sitt ursprung i Sibillinibergen, som med sina höga toppar avskiljer Marche från Lazio och huvudstaden Rom. Namnet Pecorino härstammar troligen från det faktum att fåren åt de mogna druvorna när de vallades genom vingårdarna förr i tiden. Druvan mognar relativt tidigt och har en modest avkastning. Det är av yttersta vikt att skörda vid rätt tillfälle. Vissa producenter skördar för sent och får därför alltför koncentrerade och kraftfulla viner som saknar elegans och balans. Det varma klimatet och torra somrar kan ge mycket koncentrerad must. Syran är en viktig komponent för en bra Pecorino och en för sen skörd eller dålig beskärningsteknik kan förstöra balansen i vinet.

Så sent som år 2000 fanns det en mycket liten vinareal med Pecorino, enligt uppgift bara 87 hektar. Dess populäritet har tilltagit markant under de senaste åren. Många uppskattar Pecorino som ger ett vin som passar så väl till det lokala köket med skaldjur och fisk. En sval Pecorino till stekt eller ungsbakad fisk är en fröjd. Det var Guido Cocci Grifoni som i modern tid först upptäckte druvans storhet. Idag har många producenter hakat på och gör Pecorinoviner av varierande kvalitet. Många gånger blandas Pecorino med de mindre aromatiska och lokala druvorna Passerina eller Falerio för att få bättre balans i vinet. Odlaren kan blanda upp till 15 procent av lokala druvsorter och ändå beteckna vinet som en DOCG.