Svenska flaggan
grön druva sherry

Palomino fino

Palomino fino är en grön druva från Andalusien, Spanien. Den har också odlats länge på Kanarieöarna under namnet listan eller listan blanco. Druvan odlas också i många andra delar av Spanien, i Italien, USA, Sydafrika, Cypern, Australien, Nya Zeeland, Portugal och Frankrike med mera. De flesta har använt eller använder druvan i Sherry-liknande viner eller för destillering med undantag för bland annat Kanarieöarna.

Synonymer inkluderar: albán, albar, albillo de lucena (Piemonte, Italien), fransdruif (Sydafrika), golden chasselas (USA), jerez, listan de jerez (Frankrike), listán comun, listáo eller listráo (Madeira, Portugal), malvasia rei (´Portugal), manzilla de sanlucar, ojo de liebre, temprana, tempranilla och xeres med flera. Druvan är inte färgmutation av listan prieto (palomino negra) men det är möjligt att de är nära besläktade.

Palomino Fino är den viktigaste druvan i de flesta sherryvinerna. Det är dock en mycket produktiv druva som kan ge stora skördar. Om man skördar för sent försvinner syran i vinerna. De är också känsliga för flera olika sorters sjukdomar och angrepp. Den används i en del vanliga vita viner men anses ge någon högre kvalitet. Dessa har ofta relativt låg alkohol och förhållandevis låg syra. Vinerna har också en tendens att bli oxiderade. På Kanarieöarna görs dock bra viner på druvan.