Nuragus är en grön druva från Italien, möjligen från Sardinien. Det finns dock indikationer på att den kan ha tagits till ön av Fenicierna på 1100 f.Kr. På ön har druvan en egen DOC, Nuragus di Cagliari. Det är en av de mest odlade gröna druvorna på Sardnien och den används både till enkla bordsviner och mer interssanta viner.
Synonymer är bland annat abbondosa, axina de popurus och pagadepidu, med flera.
Nuragus är en druva som kan ge stor avkastning och är motståndskraftig mot många sjukdomar och angrepp. Druvorna har ett lite vaxartat skal och mognar förhållandevis sent på säsongen.
Vinerna är ofta relativt enkla med en markerad, men medelhög syra. Smaken är förhållandevis neutral med toner av gröna frukter och vita blommor samt inslag av citrusfrukter. Det finns dock de som gör viner med mer koncentration, dessa tenderar att bli mer intressanta. Druvan används främst för vita torra viner men också för mousserande viner.