Druvguiden

Nero d’avola

Nero d'avola är en blå druva från södra Italien

Frappato

Nero d’avola är en blå druva från södra Italien, sannolikt från Sicilien. Det finns dock de som hävdar att den härstammar från Kalabrien där den kallas Calabrese. Det mesta lutar dock åt att de kommer från Sicilien, där den är den mest odlade druvan. Idag hittar vi också odlingar i Australien och Kaliforninen.

Nero d’avola är en druva med mörk färg som gillar varmt klimat med mycket sol.

Idag gör man ofta viner på enbart Nero d’avola. De blir vanligen ganska fylliga med smak av plommon, russin och choklad samt har ofta en tydlig strävhet och tydliga tanniner. De bästa har dock en riktigt fin fräschör och lite mjukare kropp, ofta är de då odlade på viss höjd. Historisk sätt användes den mest i blandningar med andra druvor och vinerna var då rustikare.

Vid sidan av röda viner finns det också en del som gör rosé på druvan, vilken ofta blir lite mörkare i färgen.

 

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor

Nyhetsbrev

Registrera dig för vårt
inspirerande nyhetsbrev

och få information om inspirerande artiklar, exklusiva viner, erbjudanden samt innehåll om alkoholhaltiga drycker. (Du kan när som helst avregistrera dig).