Svenska flaggan
Etna

Nerello mascalese

Nerello mascalese är en blå druva från Sicilien, Italien. Druvan är möjligen från Etna och eventuellt från byn Mascali, men det är lite mer sannolikt att den har sina rötter i Kalabrien. De första omnämnandena om den är dock från Etna, dessa är från 1700-talet så den har funnits där länge. Det har gjorts DNA-analyser som visar att druvan är en korsning mellan sangiovese och mantonico bianco. Sannolikt är det en naturlig korsning. Detta visar på ett släktskap med druvan gaglioppo. Det finns också indikationer på ett släktskap med carricante. Druvan odlas främst på Etna, men den är också viktig på flera andra plaster på Sicilien samt i Kalabrien.

Synonymer inkluderar macalese nera, mascalisi, nerello calabrese, nereool carbunaru, nerello nostrale, nerello paesano, niureddu och niureddo mascalese med flera.

Nerello mascalese är den kanske viktigaste druvan på Etna. Den mognar sent på säsongen. På vissa av de högsta vingårdarna på Etna (ca 1200 m.ö.h.) är det inte ovanligt att de skördar i november. Druvan ger ofta goda skördar men den kan drabbas av ädelröta och mögelsjukdomar.

Nereollo mascalese ger ljusa viner med hög syra och mycket fräschör samt en finstämd elegant fruktighet med inslag av blommor och peppriga tanniner. I regel blir vinerna komplexa, jag tycker dock de är som bäst i samspel med nerello cappuccio, det är då som de ofta verkligen skiner. Vissa jämför nereollo mascalese med cabernet sauvignon. Jag jämför dock hellre druvan med viner på nebbiolo från Piemonte, viner från Bourgogne eller Douro samt viner på druvan xinomavro från norra Grekland. Detta då det är elegansen och komplexiteten som står i centrum i dessa viner snarare än kraft.

Har du inte redan upptäckt vinerna från Etna har du en spännande framtid för dig.