Ner d’ala är en blå druva från Italien sannolikt från nordvästra Piemonte eller Aosta. Den är vanligast förekommande i Cavanese där den också kallas vernassa. Druvan blev godkänd att använda till vin i Piemonte 2004, den är dock känd sedan 1800-talet. Idag odlas den i Canavese, Aosta och det finns uppgifter om odlingar i Schweiz, dessa är dock osäkra. Sammanlagt finns det dock bara ett 10-tal hektar av odlingar.
Det gjordes DNA-analyser år 2011 som visar på släktskap med den piemontesiska sorten avarengo.
Synonyer inkluderar barau, durás, ffori, nerdala, provinè, uva di biella och verdés med flera.
Druvan odlas med fördel i pergola och kan ge stora skördar. Den är välsmakande och har därför odlats som bordsdruva. Idag används den också i viner, framför allt i Carema DOC tillsammans med nebbiolo. Druvan ger viner som beskrivs som ganska neutrala med bär med sig kryddiga aromer och en hel del färg till vinerna.