Negroamaro är en blå druva från Apulien i södra Italien. Druvans ursprung finns dock eventuellt att finna i Grekland. Det är en gammal druva som är känd sedan 500-talet e.Kr. Några av de bästa vinerna hittar vi i Salento. Det finns också odlingar i Kalifornien och Australien. DNA-analyser indikerar att druvan är besläktad med verdicchio och sangiovese.
Synonymer inkluderar amaro nero, lacrima, nigramaro och negro amaro, san marzuno och många fler.
Druvorna har mörk färg och tjockt skal. Den kan ge stora skördar men då sjunker kvalitén på vinerna. På senare år har fler och fler börjar inrikta sig på kvalitetsviner vilket gett druvan ett uppsving.
Vinerna är vanligen fylliga och smakrika med inslag av mörk frukt, en fin kryddighet och ofta en ton av lakrits. Ibland kan de också få en viss jordighet och ha inslag av medicinalörter. De tenderar att ha lite högre alkoholhalt. Det görs också rosévinerna på druvan, dessa är i regel lite mer smakrika och fruktiga i tonen. Utöver detta kan man också hitta lätt mousserande (frizzante) röda viner på druvan.
De bästa vinerna odlas vanligen nära havet eller i bergsområdena där druvorna kyls av det svalare klimatet nattetid eller höjden. Det är vanligt att druvan ingår blandningar med druvor som malvasia nera, sangiovese och montepulciano.