Négrette är en blå druva från sydvästra Frankrike. Idag är den vanligast förekommande i appellationen Fronton och det är här man hittar många av de bästa vinerna med druvan. Den har en släktskap med druvan mavro från Cypern vilket indikerar att det är en gammal druva, möjligen togs den till Frankrike under medeltiden. Druvan används också i Tarn och Lavilledieu, också i sydvästra Frankrike. Det finns också mindre odlingar i Kalifornien, där den förr gick under namnet Pinot saint-georges.
Andra synonyner är bland annat bourgogne, cahors, degoutant och folle noire.
Druvorna är mörka, små och elliptiska och växer i täta klasar. De mognar ganska sent på säsongen och de trivs bäst i varma och torra klimat och är känsliga för olika mögel- och rötangrepp.
Négrette ger viner med relativt låg syra och lite tanniner, den ger dock mycket färg och smak av aromatiska örter. I smaken finns ofta röda frukter och bär, viol och inslag av sötlakrits. Druvan används i röda viner och i rosévin oftast tillsammans med andra druvor såsom syrah, cabernet sauvignon och pinot noir.
I Froton produceras dock en del viner gjorda enbart på druvan eller med hög procent av den. Vanligen är de bäst som unga, med en fin fruktighet en fräschör som snarast bygger på en viss salinitet i avslutet.