Druvguiden

Negramoll

Negramoll är en blå druva från Spanien.

vingård

Negramoll är en spansk druva men många olika namn, bland annat mollar cano, mollar negro, mollar negro bravia mole, listan pietro i Spanien och tinta negra mole i Portugal. Andra synonymer är molar (Portugal), mollar de america (Argentina, Chile, Peru), mollar de cadiz (Spanien), mulata (Lanzerote), negra criolla (Bolivia) med flera.

DNA-forskning har visat att negramoll är den druva som förr kallades mollar i Cadiz, i Andalusien. Där omnämndes den första gången 1787. Det är också en druva som odlas på Kanarieöarna, framförallt på Tenriffa och särskilt i Tacoronte-Acentejo DO. Den odlas också under namnet mollar cano i Andalusien och i Extremadura i Spanien. Vidare är det en druva som odlas på Madeira och används till madeiraviner under namnet tinta negra mole (läs mer om det här) samt under namnet saborinho på Azorerna. Enligt uppgift odlas den också i Chile, Argentina, Bolivia och Peru.

Druvan har tjockt skinn och kan ge druvor med hög alkoholhalt samt ofta relativt låg syra.

På Kanarieöarna görs viner på druvan som ofta lätta, mjuka, bäriga med lite aromatisk touch som dricks unga. Druvan används ofta i blender med andra druvor. Vinerna från Extremadura och Andalusien har ofta högre alkohol, mer frukt och låg syra. I Portugal används den främst i fortifierade viner. I Peru används den främst till att producera destillatet pisco. Det finns också en druva i Alentejo, Portugal med namnet tinta negra mole, det är dock osäkert om detta är samma druva.

Vidare finns också en rosafärgad klon på Tenriffa som kallas negramoll rosada

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor