Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Montepulciano

Montepulciano

Ett vin gjort på montepulciano har oftast en mörk och djup färg. Doften är fylld av kryddor med framförallt peppar i aromerna. Ofta förnimmer man björnbär, blåbär och även ibland svarta vinbär i både doft och smak. Druvan ger tanninrika viner med relativt låg syra. Ibland kan vissa viner ha en jordig ton vilket jag inte gillar då det kan bli lite väl rustik känsla i vinet. De flesta vinerna konsumeras unga. Många har tyvärr missat att de bästa kvaliteterna klarar många år i vinkällaren och utvecklas väl.

För ordningens skull ska det fastställas att den blå druvan montepulciano inte har något att göra med vinet Vino Nobile di Montepulciano. Jag får ofta denna fråga och det är en vanlig missuppfattning. Nej, vinerna har inget samband och är heller inte direkt snarlika. Namnet på druvan montepulciano kommer med stor sannolikhet från orten Montepulciano och ursprunget är, enligt vissa, denna mindre ort i Toscana. Andra hävdar att detta sammanhang inte finns. I Italien finns det ofta många förklaringar och uppfattningar som sprids. Hursomhelst har vinet gjort på montepulciano druvan inget samband med Vino Nobile di Montepulciano, som för övrigt är gjort på druvan sangiovese.

Montepulciano odlas framförallt i sydöstra Italien, längs den Adriatiska kusten ner till Puglia. För er som lärde er att se Italiens geografi som en stövel innebär det att från baksidan av ankeln ned till den spetsiga klacken är montepulcianos odlingsområde. Det är en mycket populär druva i dessa områden och den har dessutom fått ett uppsving under senare år. Jag minns mycket väl mina första möten med viner gjorda på montepulciano. De var inte uppsendeväckande eller särskilt speciella, utan ofta rustika och bläckiga, och som i och för sig var billiga men inte hade några större kvaliteter. Idag är läget annorlunda. I norra Italien förekommer druvan nästan inte alls då montepulciano kräver lång mognadsprocess och kan, i ett kallare klimat, skapa lite gröna och kartiga viner om inte full mognad uppnås.

På bilden visas en mogen klase av montepulciano, klar för skörd. I Marche vid Adriatiska kusten sätter skörden igång i mitten av oktober och kan vissa år pågå ända in i november. Temperatur och höstregn sätter starkt sin prägel på utfallet för vinernas slutgiltiga kvalitet. Marche och Abruzzo, områden som är kärnan för kvalitetsviner gjorda på montepulciano, har ett mycket varmt och relativt torrt klimat, vilket druvan gillar. Under senare år har klimatet blivit varmare och även torrare och som ibland växlar till riktigt regniga och blöta perioder, vilket har varit utmanande för vinproducenter med kvalitetsambitioner. Det bergiga och dramatiska landskapet i regionen har skapat möjligheter för vingårdar som ligger på högre höjd. Många av de bästa vingårdarna ligger på 200 till 500 meters höjd ovan det varma Adriatiska havet med svala nätter och soliga dagar. Bra dränering i vingården och kalla nätter under växtsäsongen är viktiga komponenter om bra kvalite ska uppnås.