Mondeuse är en druvan från östra Frankrike, möjligen Savoie. Den kallas ibland för mondeuse noire. Det är en gammal druva som idag assoiceras mes med Savoie och de franska alperna. Druvan odlas dock också i Schweiz, på Etna i Italien, Australien, Argentina och i USA. Det finns ett släktskap med druvan Syrah vilket främst kan kännas i kryddigheten. Det är den näst mest odlade blå druvan i Savoie.
Synonymer är bland annat angelique, begean, bon savoyan, grosse sirah, la dame, savoyard och savoyet.
Mondeuse kräver sin vinmakare i vingården, det gäller att hålla efter vinstockarna så de inte blir stora. Vidare är druvan känslig för torka och colorosis samt vissa mögelsjukdomar.
Vanligen görs inte blender på druvan, men det händer att vissa producenter ibland blendar ned mindre mängder av av gamay, pinot noir eller poulsard. Vinerna är i regel aromatiska, har hög syra och tydliga tanniner. I smaken finns sura körsbär, mörka plommon och svartpeppar. Det är inte heller ovanligt att vinerna har en ton av blyerts. Många av de bästa vinerna kommer området kring Arbin, Savoie.