Monastrell (Mourvèdre) är en vindruva som är Spaniens näst största blåa druvsort efter Grenache. Den förekommer även i Frankrike under namnet Mourvèdre. Det är en mycket tålig druva som ofta används till rosévin, men som också kan ge lagringsdugliga röda viner, exempelvis som blandningskomponent i Châteauneuf-du-Pape / Côtes du Rhône från södra Rhônedalen (Frankrike) och som huvuddruva i de röda vinerna från Bandol i Provence (Frankrike).
Monastrell är en troligtvis uråldrig druvsort av spanskt ursprung. Man spekulerar i att druvsorten introducerats i spanska Katalonien av fenicierna redan runt 500 före kristus. Franska namnet Mourvèdre tros komma från staden Sagunto (f.d. Murviedro, Mourvèdre på Katalanska) i Valencia. Det spanska namnet Monastrell lär istället komma från latinska monasteriellu som betyder kloster. Första omnämnandet är från sena 1300-talet från just Spanien och Katalonien (Francesc Eiximens, Terc de Crestia, 1384). Man tror att druvan var etablerad i Roussillon på 1500-talet varifrån den spridit sig vidare till Provence och Rhônedalen. Den var väletablerad i Frankrike fram till vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet då den nästintill blev utrotad. Den kom till Kalifornien och Australien i mitten av 1800-talet.
Att Monastrell och Mourvèdre är samma druvsort är bekräftat trots att det ifrågasattes i slutet av 1990-talet efter DNA analyser från US Davis, men det visade sig att man hade ”blandat ihop” prover. Man har även visat ett nära släktskap med Graciano där man tror att de båda druvsorterna åtminstone är “halvsyskon”, dvs de delar minst en “förälder”.