• Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

DinVinguide.se är en guide för människor som har mat, dryck, vin och livsnjutning som intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden.

Välkommen till DinVinguide.se!

Kontakt

info@dinvinguide.seInstagramFacebook

Information

  • Skribenter
  • Guide
  • Recept
  • Topplistor
  • Artiklar

Följ oss

2025 © Copyright - DinVinguide.se

Byggd med ♥ av Capace Media

Druvguiden

Moll eller prensal

Moll eller prensal eller moll o prensal är en inhemsk grön druva från Mallorca, Spanien.

  • Alla guider
  • Druvor
  • Vinatlas
  • Vinskolan
  • Ordlistan
  • Svenska importörer
DinVinguide.se

DinVinguide.se druvatlasMoll eller som den också kallas prensal är en inhemsk grön druva med två namn, som har sitt ursprung på Mallorca. Egentligen finns det ytterligare namn såsom premsel och pensal samt moll o prensel. Majoriteten av odlingarna av druvan hittar vi Binissalem DO, där omkring 60-70% av de gröna druvorna utgörs av dessa. Men den odlas också i Pla i Llevant.

Moll eller prensal har tunt skinn och ger viner med förhållandevis låg syra men med viss krispighet. Den blandas ofta med druvor såsom macabeo, parellada, chardonnay, viognier eller moscatel. Druvan används till vanliga vita viner och till mousserande viner. Många viner är förhållandevis enkla men trevliga med en angenäm fräsch smak. I vinet finns ofta smak av gröna äpplen och vit persika, ingefära, honung, mandel och färska örter.

På senare tid har det kommit fler och fler bra viner med denna druva, många av de bästa är dock då druvan blandas med andra druvor.

Utforska våra guider

  • bild på fatlagerVinskolan
  • bild på fatlagerVinatlas
  • bild på fatlagerDruvguiden
  • bild på fatlagerOrdlistan
Bild på en vinranka med vindruvor