Molinara är en blå druva från norra Italien, sannolikt från Venetien där den odlats sedan åtminstone 1800-talet. Den odlas nästan uteslutande i just Venetien och framförallt i Valpolicella och Bardolino.
Synonymer inkluderar rossanella, uva salata och vespone samt i äldre källor mulinara.
Molinaradruvan är lilafärgad i skalet och druvorna är medelstora. Den kan ge stora skördar men är svårodlad och känslig för kyla. Vidare kan vinerna kan lätt oxidera om man inte är noggrann i vinmakningsprocessen. Detta har gjort att den tappat i populäritet.
Molinara är dock en av druvorna som vanligen ingår i de röda vinerna från Valpolicella i Venetíen och Bardolino, ofta tillsammans med rondinella och corvina. Den ger framförallt fräschör och syra till vinerna men är lite anonym i smaken även om det också finns en del kul viner gjorda på den som ensam druva och ger då ganska lätta och fräscha viner med en bärig doft.





