Druvguiden

Molinara

Molinara är en blå druva från norra Italien

Bild från DinVinguide

Molinara är en blå druva från norra Italien, sannolikt från Venetien där den odlats sedan åtminstone 1800-talet. Den odlas nästan uteslutande i just Venetien och framförallt i Valpolicella och Bardolino.

Synonymer inkluderar rossanella, uva salata och vespone samt i äldre källor mulinara.

Molinaradruvan är lilafärgad i skalet och druvorna är medelstora. Den kan ge stora skördar men är svårodlad och känslig för kyla. Vidare kan vinerna kan lätt oxidera om man inte är noggrann i vinmakningsprocessen. Detta har gjort att den tappat i populäritet.

Molinara är dock en av druvorna som vanligen ingår i de röda vinerna från Valpolicella i Venetíen och Bardolino, ofta tillsammans med rondinella och corvina. Den ger framförallt fräschör och syra till vinerna men är lite anonym i smaken även om det också finns en del kul viner gjorda på den som ensam druva och ger då ganska lätta och fräscha viner med en bärig doft.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor