Druvguiden

Merlot

Merlot är en blå druva från Frankrike.

Blå vindruva

Merlot är en blå druva från Frankrike, sannolikt från Bordeaux eller den sydvästra delen av landet. Druvan är känd sedan 1700-talet. DNA-analyser har visat på ett släktskap med cabernet franc och en druva som i princip är utdöd som kallas raisin de la madeleine eller kort och gott madeleine. Merlot odlas i de flesta vinproducerande länderna och är en världens mest odlade blå druvor. Några av de bästa vinerna på druvan kommer från Bordeaux och där särskilt från Saint-Émilion samt Pomerol. Druvan är också populär i Italien, Schweiz, Chile och USA. Populariteten i USA fick sig dock en knäck av filmen Sideways år 2004, åtminstone sägs det så.

Synonymer inkluderar bigney, crabutet, langon, médoc noir, merlot noir, merlau, picard, sémillon rouge och bitraille. Det enda av dessa namn som fortfarande används är merlot noir. Det finns en färgmutation, merlot gris. Druvan merlot blanc är en naturlig korsning mellan druvorna merlot och folle blanche.

Druvan blommar och mognar förhållandevis tidigt, den kan bli väldigt produktiv varför det behövs en hel del arbete i vingården för att nå hög kvalitet. En anledning till sin popularitet vid sidan av potentialen för stora skördar är att den ofta når full mognad. Det är en druva som ofta används i blender med andra druvor, t ex i Bordeaux men även på andra platser i världen. Merlot ger fruktiga viner med mjuka tanniner. Detta gör att den ibland används som mjukmedel till mer tanninstinna druvor. Att det kan göras viner med mycket hög kvalitet är dock Petrus från Pomerol, Bordeaux ett bevis på.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor