Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Mencia

Mencia

Mencia

är en blå druva som sannolikt kommer nordvästra Spanien, det finns dock de som hävdar att Portugal skulle kunna var dess ursprungsplats. De mest kända vinerna kommer från Bierzo men den odlas också i Rias Baixas, Ribeiro och Valdeorras. I äldre källor anges ofta att den möjligen kommer från Frankrike och ibland sammanväxlas den med druvan cabernet franc, de har dock ingen närmare släktskap. I Portugal är den vanligt förekommande i bland annat Dão och Beira Interior under namnet jaen, läs mer här.

Druvorna är i regel medelstora och ellipsformade. Skalet är tjockt och färgen i blålila. Druvan är känslig för ädelröta och det är viktigt att skörda den innan den tappar för mycket syra, utifrån det trivs den oftast bäst på relativt hög höjd eller i svalare klimat.

Viner på druvan är ofta fruktiga, har hög syra och mycket färg. I smaken finns i regel toner av röda och svarta körsbär, röda bär, blåbär, granatäpple, örter, peppar, chark, lakrits, florala toner och ibland också en hint av citrus frukter. I smakprofilen kan också jordiga toner och lite gröna vegetativa lätt aromatiska toner komma fram. Vinerna får ofta strama tanniner och de kan vara relativt alkoholstarka. Det är vanligt att de lagras på ekfat, det finns dock en risk att eken tar över då smaken hos vinerna är delikat trots att de ofta är smakrika. Det görs också roséviner på druvan som ofta har en hel del fräschör och en relativt hög syra.