Svenska flaggan
Melon de Bourgogne - DinVinguide Melon de Bourgogne Druvskola

Melon de Bourgogne

Melon de Bourgogne är en grön druva från Bourgogne i Frankrike. Där finns dock endast enstaka odlingar idag, som är relativt nya, i Vézelay. Dess naturliga hemvist idag är i Loire och framförallt i den västra delen av Loire i Pays Nantais där man gör vinet som kallas muscadet sur lie. Det finns också mindre odlingar i Oregon och Washington i USA.

Synonymer är melon (USA) och muscadet.

Druvan blommar tidigt vilket gör den känslig för vårfrost och mögelsjukdomar.

Viner på druvan har hög syra men kan upplevas som lite smaklösa. Om du dricker den med skaldjur blir det dock något helt annat, det är ett vin som höjer smaken på ostron, musslor och räkor samtidigt som det lyfter fram havstonerna i vinet. Musacdet sur lie utmärker sig genom sin friskhet och sin höga syra. Fräschören byggs dessutom på av massor salinitet som minner om havet. Det blir som en kallsup, men med den skillnaden att detta är riktigt gott. I bakgrunden finns ofta lite citrustoner med inslag av grapefrukt, blommiga örter, en hint av jäst eller bröd och lite beska. Vinerna har ofta en karghet som ibland kan göra dem lite svårtillgängliga om du inte har mat till vinet. Med skaldjur eller fisk vaknar vinet till liv och ger en turboeffekt till matens smaker.

Med sur lie menas att vinet lagras med jästen, vanligen 18-48 månader men ibland längre, det ger vinet lite kropp och brödiga toner som kan dra mot brioche eller rostat bröd. Många muscadet sur lie tjänar på lagring, då får de mer karaktär, lite djup och komplexitet och blir ett vin man kan njuta av som det är.