Mavrodaphne är en blå druva från Grekland, möjligen från Peloponnesos. Där odlas bland annat i Patras och Achaia, den odlas också men också på de Joniska öarna, till exempel på Kefalinia. I Patras och Kefalinia (Cephalonia) har den en egen DOP medan den i Achaia har en PGI.
På Kefalinia finns en ovanligt klon som går under namnet thiniatiko.
En synonym är mavrodaphni.
Druvan används framför allt till dessertviner och fortifierade viner. I Patras görs det fortifierade viner på den. På Kefalinia produceras fortifierade viner med en högre sötma. På Kefalinia används druvan ibland också i torra röda viner, då tillsammans med andra druvor.
Vinerna får vanligen en mycket mörk färg, och i smaken får de toner av torkade plommon, dadlar och svarta vinbär. Vinerna får naturligt hög alkohol och en förhållandevis bra syra, särskilt I Patras. Vanligen har vinerna också en viss bitterhet i avslutet ibland med en tydlig kaffeton eller mandelton.