Svenska flaggan
Marsanne, Marsana

Marsanne

Marsanne är en grön druva som härstammar från norra Rhône. Druvan är känd sedan 1700-talet. DNA-analyser visar på att det finns ett släktskap med roussanne. Druvan odlas också i USA (Kaliforninen & Washington), Australien, Italien, Portugal, Spanien, Schweiz, Nya Zeeland och Kanada.

Synonymer inkluderar ermitage blanc eller ermitage (Schweiz), marsana (Spanien), avilleran, grosse roussette, roussette de Saint-Péray, zrmitazh med flera

Marsanne blommar sent, kan ge stora skördar men är känslig för olika mögelangrepp och ädelröta samt pester som spider mites. Druvan är ganska känslig och kräver goda förutsättningar klimatmässigt.

Den låga alkoholhalten med aromatiska toner smaker och en fräschör som bygger på stentoner och sälta gör den till en populär blandningsdruva. Vinerna har ofta mycket färg, hel del kropp och fyllighet. Smaker som ofta träder fram är gula päron och äpplen, kaprifol, gula blommor och mandlar.

I norra Rhône brukar druvan blandas med rousanne och ibland med viognier. Marsanne har en väldigt god potential till att åldras väl, särskilt när den blandats med rousanne. Många av de bästa vinerna hittar vi norra Rhonedalen, men det finns också riktigt bra viner från Australien och USA. Det finns många som framhåller att rousanne är den äldre druvan av de två, det finns dock flera exempel på att marsanne kan stå på egna ben med den äran.