Svenska flaggan
DinVinguide.se

Manto negro

DinVinguide.se druvguideManto negro är den mest odlade druvan på Mallorca, där den står för nästan 20% av produktionen och det finns ungefär 320 hektar med odlingar av druvan. Druvan odlas bara på Mallorca och främst inom vinområdena Binissalem-Mallorca (DO) och Plà i Llevant (DO). De bästa vinerna på druvan kommer oftast från den västra delen av Binissalem där jordmånen är stenigare och kargare.

Druvan går också under namnet mantuo, den bär dock ingen släktskap med den druvan mantúo (chelva) som finns i Extremadura.

Manto negro är en lokal druva som sannolikt är resultatet av en naturlig korsning av druvorna, sabaté och callet cas Concos, bägge idag utdöda. Det gör också att manto negro är släkt med en annan lokal druva, callet.

Druvan mognar sent på säsongen men blommar tidigt detta gör att den har en lång säsong och den kan drabbas av flera problem. Det är också en druva som lätt drabbas av botrytis.

Majoriteten av vinerna som görs på druvan är förhållandevis enkla röda viner med viss fräschör. Alkoholhalt kan dock sticka iväg och vinerna har en tendens att oxidera. Det finns dock flera exempel på riktigt trevliga viner på druvan och många använder den i blender med en annan lokal druva, callet.