Malvasia di lipari är en grön druva möjligen från Italien eller Balkan. Druvan har en stor geografisk spridning. I Italien odlas den i Kalabrien, på Sardinien och Sicilien. I Spanien odlas den Kanarieöarna och i Katalonien. I Portugal odlas den på Madeira, i Dão, Tejo, Berias, Lisboa och Trás-os-Montes. Druvan odlas också i Kroatien.
Druvan är nära besläktad med malvazija istarska, malvasia bianca lunga och malvasia nera di brindisi. Det finns också två färg mutationer, malvasia rosada på Kanarieörna och malvasia cândida roxa på Madeira och i Dão.
Synonymer inkluderar greco bianco di gerace (Kalabrien), malvasia, malvasia candida & malmsey (Madeira), malvagia, malvasia di cagliari & malvasia di sardenga (Sardinien), malvasia de la palma & malvasia de tenerife (Kanarieöarna), malvasia de stiges (Katalonien), malvasia della lipari (Sicilien) och malvasija dubrovacka (Kroatien).
Det görs främst söta viner på druvan både i form av passito och fortifierade viner. De största odlingarna av druvan finns idag på Sicilien där det främst görs passito på druvan. Även i Kalabrien görs passito på druvan. På Sardinien görs såväl torra som söta och fortifierad viner på druvan. I Spanien görs såväl torra viner som passito och i Kroatien görs främst torra viner på druvan. I Portugal kommer de mest kända vinerna på druvan från Madeira, ofta kallade malmsey. Idag återfinns bara några hektar av denna malvasia på Madeira, där den ursprungligen planterades på 1400-talet. Malmsey kan också vara gjort på druvan malvasia branca de são jorge. Det görs också en del viner i Portugal, där används druvan främst i blender till torra vita viner.
Malvasia är namnet för flera olika druvor, läs mer om malvasia i DinVinguide.se druvguide här