Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Malbec - DinVinguide DinVinguide.se, druvguide, druvskola

Malbec

Malbec är en blå druva från sydvästra Frankrike. Historiskt sätt var den viktig i Bordeaux, särskilt på högra stranden, men där har den tappat i popularitet sedan 1950-talet även om det verkar komma en liten nyrenässans för druvan även här. Idag hittar vi de flesta odlingarna i appellationerna Bourg, Blaye and Entre-Deux-Mers i Bordeaux. Druvan malbec är idag istället betydligt mer sammankopplad med Argentina. Det görs dock också riktigt bra viner på den Cahors i södra Frankrike. Andra intressanta länder är Chile, Australien, USA samt nordöstra Italien.

Synonymer inkluderar auxerrois (Cahors), côt (Bordeaux, Cahors, Loire), malbech eller malbeck (Italien), pressac (Bordeaux)

Vinerna får ofta mycket tanniner och hög syra men i rätt klimat får de också en härlig fruktighet som möter upp dem. I smaken finns ofta mörka körsbär, plommon och mogna björnbär. Om de är odlade på högre höjd med mycket soltimmar kan de också få fina inslag av röd frukt och mer blommiga örter vilket ger såväl fräschör som komplexitet till vinerna. Det finns en risk att alkoholen sticker iväg i vinerna och då blir de lätt lite för eldiga och tuffa.

I Argentina och Sydamerika i övrigt hittar vi ofta viner gjorda enbart på malbec medan det i Cahors ofta blandas ut med tannat och merlot. I Bordeaux används den oftast som blandningsdruva med de större druvorna även om det finns undantag, framförallt i Bourg brukar man kunna hitta en del viner 100% eller hög procentandel malbec.