Svenska flaggan
Lambrusco - DinVinguide

Lambrusco

Lambrusco är samlingsnamnet för en grupp av blå vindruvor från norra Italien, de flesta från Emilia-Romagna. Druvorna är gamla och utgörs av 8-10 olika druvor samt många kloner, totalt uppmot ett 50-tal. Bland druvorna är grasparossa, maestri, marani, monstericco, salamino och sorbara de viktigaste. De odlas i hela Italien och används i olika blender. Vinet Lambrusco görs främst i Emilia-Romagna, Lambrusco Mantovano produceras dock i Lombardiet och är den enda lambrusco regionen utanför Emilia Romagna. Vanligaste odlingsområdet utanför Emilia Romagna är Apulien.

Andra namn på druvor och kloner inkluderar lambrusco a foglia frastagliata (Enantio), lambrusco barghi, lambrusco groppello grasparossa, lambrusco Oliva och Lambrusco Viadenese med flera.

Gemensamt för lambruscodruvorna är att de ofta ger smaker såsom jordgubbar, skogsbär och mörkabär kantat av en fin blommighet. Doften kan ofta vara parfymerad och vinerna har i regel bra syra och mjuka eller relativt mjuka tanniner. I färgen går vinerna från tydligt röda till djupt lila de kan också vara ganska ljusa i färgen och minna om ett claret eller mer färgat rosé.

Vilken av dessa druvor som faktiskt ingår i vinerna kan i många fall vara svårt att få information om då mycket produceras som bulkviner i lambruscostil. Det finns dock ett antal DOC:er där huvuddruvan anges, till exempel Lambrusco Grasparossa di Castelvetro och Lambrusco Salamino di Santa Croce, i vilka minst 85% av druvorna ska vara grasparossa respektive salamino. Sedan finns också Lambrusco di Sorbara där minst 60% ska vara lambrusco di sorbara. En annan viktig druva för lambruscovinerna är lambrusco maestri. Lambrusco Reggiano är den största DOC:n sett till produktion, här används druvorna maestri, marani, montericco och salamino samt upp till 15% av ancellotta.

Lambrusco di Sorbara ger de ljusaste vinerna och är ofta mer florala och drar åt mer rosa toner.

Lambrusco Salamino ger mer aromatiska viner med inslag av körsbär och violer samt bär med sig lite mer fruktsötma.

Lambrusco Grasparossa ger viner med mer karaktär, struktur och smak. De har ofta inslag av blåbär och svarta vinbär i smakerna.

Lambrusco Maestri har en tydligare vinton och en mjuk fruktighet. Vinerna får oftare en krämigare mousse och en liten ton av choklad i eftersmaken.

Många av lambruscovinerna är ganska enkla och endimensionella, det finns dock också en hel del undantag som är riktigt bra. Leta framför allt i DOC:erna ovan. Det gäller dock att göra lite research om du vill hitta guldkornen.