Inzolia

Inzolia är en grön vindruva från Sicilien, Italien. Druvan odlas också på Sardinien och i Toscana under namnet ansonica. Det är en gammal druva som är känd sedan åtminstone slutet av 1600-talet men den är sannolikt äldre än så. Den är idag vanligast i vinområdena kring Palermo på Sicilien. På senare år har intresset för den åter börjat vakna till liv i Toscana, framförallt i den västra delen ut mot kusten och på öarna. Vidare finns smärre odlingar i Lazio och i Kampanien.

Synonymer inkluderar ansolica (Toscana), nzolia och zolia bianca (Sicilien)

Inzolia blommar tidigt och mognar i mitten av skördesäsongen. Druvorna är vanligen stora och saftiga. De är känsliga för vissa mögelsjukdomar.

Vinerna på druvan kan lätt bli lite anonyma och få lite låg syra, därför plockas de ofta hyfsat tidigt. De bäste vinerna har en kryddig karaktär med en lite nötig smakprofil. Inzolia används ofta som blend druva, tillsammans med catarratto och grillo med flera. Den användes och används också i marsalaviner.

Det finns fyra olika kloner av druvan, en är vanligare än de andra tre. De tre mer ovanligare klonerna är är dock mycket lika varandra och skiljer sig frän den vanligare. Det förekommer därför en diskussion om de ska ska få ett eget namn. OBS att den blå druvan inzolia nero  inte är är färgmutation utan en egen druva.

Till Alla druvor