Svenska flaggan
Hondarrabi Zuri

Hondarrabi zuri

Hondarrabi zuri är en grön druva från den spanska delen av Baskien, denna stavning används i DO Getariako Txakolina. Enligt vissa källor skulle den dock historiskt kunna ha sin ursprungliga hemvist i den sydvästradelen av Frankrike. I de fallen hänvisas till likheterna med druvorna courbu blanc och crouchen. Oavsett vilket så det i den spanska delen av Baskien som druvan gjort sig ett namn och där det idag produceras större kvantiteter av vin på den, så kallat Txakoli-vin.

Det finns tre DO i Txakoli (Denominaciones de Origen) och de använder alla olika stavningar för druvan, de övriga två är hondarribi zuri eller zuria i DO Txakoli de Álava och ondarribi zuri i DO Bizkaiko Txakolina.

Hondarrabi zuri växer i små, kompakta klasar och druvorna är små, runda och gyllene i färgen.

Vinerna på druvan har ofta en ljusgul färg. De är i regel lätta och fräscha med tydliga citrustoner, inslag av mognen stenfrukt och lätta aromatiska toner. Fräschören byggs på av toner av havssalt. De är i regel utmärkta till skaldjur av alla de slag.

Det är inte ovanligt att hondarrabi zuri används i blender med andra druvor såsom chardonnay, pinot blanc, sauvignon blanc och/eller riesling. Normalt sätt är dock hondarrabi zuri den dominerande druvan i blenden.