Svenska flaggan
  • Druvor
  • Grolleau eller grolleau noir

Grolleau eller grolleau noir - DinVinguide

Grolleau eller grolleau noir

Grolleau eller grolleau noir är en blå druva från Frankrike. Druvan är idag vanligast förekommande i Loire och framförallt i Anjou. De äldsta beläggen för druvan kommer dock från ett område söder om Loire, Charente (lite nordöst om Bordeaux). Den odlas också Touraine and Saumur AOC.

Synonymer inkluderar bland annat bourdalès, gamay de châtillon, groslot, moinard, neri med flera. Det finns också en rosa mutation av druvan, grolleau gris, läs mer om den här.

Grolleau är oftast mörk nästan svart i färgen och ger mycket färg till vinerna. Det är en druva som kan ge hög avkastning och mognar förhållandevis tidigt på säsongen. Druvan blommar tidigt och därför känslig för vårfrost. Vanligen ger den viner med låg alkohol och hög syra, smaken beskrivs dock som ganska anonym.

Det görs framförallt rosévin på druvan. I Anjou var länge vinet rosé d’Anjou populärt, det produceras fortfarande och är ofta gjort en blandning av grolleau och gamay och eller cabernet sauvigon, cabernet franc eller malbec. Traditionellt var det lite sötare i tonen. Denna stil har dock tappat i popularitet. Detta har sannolikt att göra med många viner var söta i stilen och att få har producerat viner med hög kvalitet i denna stil. Vid sidan av rosé viner används den också ibland i mousserande viner såsom Cremant de Loire samt Saumur. Druvan är inte tillåten att användas i röda AOC viner från Loire.