Svenska flaggan
Grillo grape

Grillo

Grillo är en grön druva från Sicilien, Italien. Det är och var en av de viktigare druvorna för det fortifierade marsalavinet. Idag är den dock viktigare för produktionen av torra vita viner. Druvan odlas över hela Sicilien, men är viktigast på den västra delen av ön, bland annat i området kring Marsala och Trapani. Det är osäkert hur gammal druvan är. Många tror att det är en naturlig korsning av catarratto bianco och moscato di alessandria (zibbio) andra teorier är att det är en druva som kommit in från Apulien. Ännu finns ingen färdig DNA-analys.

Snonymer inkluderar riddu och rossese bianco (Ligurien).

Grillo trivs bra i det varma och torra sicilianska klimatet.  Druvorna ger förhållandevis hög nivå av socker men behåller dock ofta sin lätthet och fräschör. Den har dock en tendens att oxidera och om druvorna plockas för sent sticker gärna alkoholen i väg. Utifrån detta plockas den ofta lite tidigare om det ska produceras torrt vin. Det är också vanligt att den jäses och lagras i ståltank. Detta ger en mer fruktdriven smak och doft hos vinerna. På senare tid finns de också de som arbetat med mer skalmaceration och amforor samt låtit dem ligga på sin jästfällning, allt för att ge vinerna mer kropp. Då kommer mer av de oxidativa smakerna fram och även detta ger riktigt fina viner.

Torra viner på grillo är vanligen fräscha, lätta med en fin fruktighet med smak av gröna och gula äpplen samt citrusfrukter kantat av aromatiska örter och blommor. I avslutet finns ofta en lätt mandelton och om vinerna är odlade nära havet är det också vanligt att det finns en fin salinitet som minner om havet. Den passar utmärkt till stekt och grillad fisk samt skaldjur av olika slag, men också till olika typer av ostar. Det är också vanligt att den ingår i viner tillsammans med druvor som inzolia och catarratto samt chardonnay.