Svenska flaggan
Greco Bianco - DinVinguide Greco Bianco druvskola

Greco Bianco

Greco Bianco eller helt enkelt Greco är en gammal, ljushyad druva som tros ha sitt ursprung i Grekland varifrån man fått namnet, men nu odlas den i hela södra Italien.
En liten mängd Greco odlas även i Langhorne Creek, South Australia.

På grund av Greco´s långa historia (åtminstone 2000 år), kan man tänka sig att den har muterat till många olika stammar.
Därför kan det vara svårt att identifiera linjen av vissa vinstockar.
 Senaste DNA profilering har visat att Greco Bianco är genetiskt identisk med druvan Asprinio, som går att finna i vissa delar av kusten i Kampanien.
Även om druvan Asprinio är mycket mindre vanligt förekommande, är det inte sannolikt att den kommer försvinna någon gång snart, särskilt som den fortfarande har en egen DOC titel, Aversa Asprinio, som omfattar både stilla och mousserande (Spumante) viner.

Greco Bianco Druvor är fyllda med utmärkt syrlighet och en fräsch ren smakprofil.
Greco-viner konsumeras bäst unga.
De tenderar att oxidera i flaskan relativt snabbt (inom bara ett par år beroende på årgång), vilket resulterar i nötiga karamelliserade smaker.

Den stora majoriteten av världens Greco Bianco vinstockar finner man i Kampanien och Kalabrien.
Sorten är som mest betydande både när det gäller kvalitet och kvantitet runt staden Tufo, där den görs till ett torrt vitt Greco di Tufo vin. I Kalabriens södra spets på den italienska halvön i kuststaden Bianco skapar man ett Passitovin kallad Greco di Bianco.

De enkla ö-vinerna från Capri är övervägande Greco (med Falanghina som gemensam blandningspartner).