Svenska flaggan
vindruvor, Béclan

Graciano

Graciano är en blå druva från norra Spanien, möjligen Rioja eller Navarra. Den odlas också i Castilla de la Mancha i Spanien och i Languedoc i Frankrike, i Portugal, Kalifornien, Australien, Bulgarien, Tunisien, Argentina, Sydafrika och på Sardinien.

Synonymer: cagnulari (Sardinien) graciana, morrastel (Languedoc), parraleta och tinta miuda (Spanien & Portugal), xeres (USA) med flera. Det råder dock viss osäkerhet kring om cagnulari är en synonym för gracianio, en klon av druvan eller en egen druva.

Druvan har mörkt nästan svart skal som är ganska tjockt. Den mognar sent och är känslig för olika mögelangrepp och ger relativt små skördar. Därför odlas den mest i syfte att användas tillsammans med andra druvor. Den har dock ökat i popularitet på senare år. Den är förhållandevis vanlig i Riojaviner.

Druvan ger vinerna djup röd färg, bra syra och mjuka tanniner. Smaken har ofta inslag av söta blåbär, björnbär, violer och kakao samt lakrits och blyerts. De ger också en aromatisk och ganska intensiv doft med ton av anis som ofta slår igenom i vinerna.