Svenska flaggan
Glera

Glera

Glera är en grön druva av italienskt ursprung, som fram till 2009 kallades Prosecco. Druvan identifierades som en egen druva av greve Marco Giulio Balbi Valier år 1868, därför har den också kallats prosecco Balbi.

Glera är en ganska neutral druvsort som huvudsakligen odlas för att användas i mousserande italienska vinstilar, frizzante eller spumante, från de olika Prosecco DOCG och DOC områdena. Det finns flera olika kloner. Vanligast är tondo. Ungefär 90% av alla odlingar utgörs av denna klon, druvorna är runda. Lungo, som har avlånga druvor och nostrano är de vanligaste klonerna efter tondo.

Tondo ger ett lite kryddigare vin och stor avkastning. Lunga ger en lägre avkastning och anses av vissa ge ett mer komplext vin. Nostrano är lite på väg ut då den har lite lägre syra och därför inte passar så väl i mousserande viner. Den abvänds dock relativt ofta i Vin Santo viner, till exempel i Toscana.

Den odlas främst inom Prosecco DOC i  Veneto och och Friuli Venezia Giulia i Italien samt i DOCG områdena Conegliano Valdobbiadene samt Asolo, i närheten av Treviso.