Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
DinVinguide.se

Giro blanc

Giro blanc var en i stort sett utdöd druva när den räddades av Toni Gelbert och Juaquin Monserrat på 1990-talet. De planterade 200 stockar och 1995 släpptes den första kommersiell vinet med druvan. Idag finns drygt 6 hektar med vingårdar, alla på Mallorca. Trots att druvan är gammal blev den godkänd först 2010 och vinerna görs under klassificeringen Illes Balears.

Giro blanc är med största sannolikhet en inhemsk druva, dess ursprung är dock okänt, trots att en DNA-analys gjorts. Den visade dock att giro blanc inte är släkt med grenache som man trodde tidigare. Kopplingen mellan druvorna gjordes främst utifrån dess namn. Grenache kallades och kallas fortfarande för giro på många ställen på Mallorca.

Druvan är rosafärgad och skinnet är förhållandevis tjockt. Druvan blommar tidigt men mognar sen och har en tendens att få boytritis.

Vinerna är ofta aromatiska har smak av tropisk frukt och viss kraft. Alkoholen kan bli förhållandevis hög, syran är medium och många använder ekfat när de lagrar druvan.