Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Gewurztraminer

Gewürztraminer eller gewurztraminer

Gewürztraminer eller gewurztraminer är en grön druva från Frankrike eller norra Italien, möjligen kommer den från Alto Adige men det är omdiskuterat. I Tyskland och Österrike används det tyska ü:et i stavningen. Druvan är idag mest förknippad med Alsace i nordöstra Frankrike men den odlas också i Tyskland, Italien och Ungern samt i USA, Australien, Nya Zeeland och Chile.

Synonymer inkluderar traminer aromatico, traminer musqué, traminer, gentil aromatique, savagnin rose aromatique, gelber traminer. Observera att namnet traminer ibland refererar till andra druvor.

Färgen på druvan är i regel snarast rosa än grön och har ett relativt tjockt skal. Den blommar tidigt och mognar ungefär samtidigt med många andra gröna druvor.

Druvan ger viner med en mycket distinkt doft och smak som är såväl blommig som aromatisk. Det är inte ovanligt att det också har en kryddig avslutning. I de blommiga tonerna finns ofta en smak som minner om rosor eller rosblad. Smaken har ofta inslag av stenfrukter som mango och persika och aprikos samt mer exotiska frukter som lychee plommon och det är inte ovanligt med inslag av apelsinskal. I eftersmaken kan de framkomma kryddor såsom kanel och ingefära.

Vinerna har i regel låg syra och en viss druvsötma i smaken, de är dock oftast torra viner. Det görs dock också halvsöta och söta viner på druvan. Till exempel late-harvest, de kallas för vendages tardives i Alsace och söta gjorda på druvor med ädelröta under namnet sélection de grains nobles.