Garnacha tinta är en blå druva från Spanien. Det är en av de mest odlade blå druvorna i Spanien och i världen. I Katalonien heter druvan garnatxa. Det är också en vanlig i södra Frankrike under namnet grenache och på Sardinien under namnet cannanou. I Spanien odlas druvan i de flesta vinområdena, här kan särskilt nämnas Priorat och Montsanto i Katalonien, Rioja, Madrid och Navarra. I Frankrike odlas den främst i den södra delen av landet och där framförallt i Rhonedalen och Provence. Du hittar också druvan i Kroatien, Turkiet, på Cypern, Malta i Marocko, Algeriet och Israel. Druvan odlas också i nya världen, bland annat i Kalifornien, Oregon, Arizona, Texas och Washington i USA, i Mexico, Argentina, Chile och Peru i Sydamerika samt i Australien och Sydafrika.
Det är en gamla druva och det finns flera mutationer, då dessa är förhållandevis vanliga druvor så beskrivs de i artiklar under respektive namn. Det finns en diskussion om druvan ursprungligen kommer från Sardinien i Italien eller från Spanien.
Andra synonymer är tocai rosso (Veneto), crannaxia, ranaccio (Sicilien), vernaccia nero (Marche & Umbrien) och vrannaxia (Italien), abundante (Portugal), alicante (Etna), aragones, licante, lladoner och tinto basto (Spanien), bernacha negra, bois jaune, gironet noir, redondal, roussillon och sans pareil (Frankrike).
Garnache trivs i varma och förhållandevis torra områden. Druvan är lättodlad och ger viner som är ganska bleka i färgen och kan ge mycket hög avkastning och hög sockerhalt. Den behöver mycket sol, mognar sent och kan ge hög alkoholhalt. Utifrån detta används den ofta i blender med andra druvor. En klassisk sådan är GSM (grenache, syrah och mourvedre) i Rhone.
Garnacha används såväl i kvalitetsviner som i bulkvin. Druvan passar också utmärkt för roséviner. Den används också till starkviner i Spanien och Frankrike, till exempel i Banyuls.