Gamba rossa eller gamba di pernice är en blå druvan från Piemonte, Italien. Den odlas i nordvästra Piemote och används framförallt i appellationen Calosso DOC i Asti. Odlingarna ligger framförallt kring staden Asti i Costigliole d’Asti och Castagnole Lanze. Totalt finns det omkring 10-20 hektar med odlingar och det produceras omkring 30 000 flaskor årligen av en dryghandfull av producenter.
Synonymer inkluderar gamba ‘d pernis, imperatrice dalla gamba rossa, neretto degli alteni, pernice och pernicine nell’albese.
Druvorna har mörkt skal men ger viner med en ljusröd färg. De är dock förhållandevis smakrika, ofta med en koncentrerad ton av röda bär såsom jordgubbar och hallon och en markerad örtighet samt med inslag av kryddor. Alkoholhalten är ofta förhållandevis låg och vinerna har en fin syrlighet. Många viner är lagrade på ståltank men vissa producenter använder också en del ekfatslagring.
Calosso DOC bildades 2011 och vinerna måste ha minst 90% av druvan och den kan göra i flera olika varianter såsom Calosso DOC, Riserva, Riserva Vigna och Passará där den sista är ett sörvin av typen passito.