Svenska flaggan
Schablon DinVinguide.se

Gamay

Gamay eller gamay noir à jus blanc är en blå druva från Frankrike. Idag kopplar många samman den med Beaujolais i södra Bourgogne, men den odlas också i andra delar regionen, i Loire, i Savoie och i Schweiz samt på Balkan och USA med mera. Ursprunget finns dock eventuellt att hitta i Tyskland. Namnet på den är dock kopplat till byn med samma namn i Beaune, i Bourgogne.

På senare år har druvan fått en nyrenässans, bland annat tack vare naturvinerna. Sedan tidigare känner många också till den genom de unga vinerna som kallas Beaujolais Nouveau. Idag finns det ett 10-tal cru/byar vars namn kan läggas till en del vinerna, den mest kända är Moulin-à-Vent, Fleurie, Morgon och Brouilly. Andra kända regioner är Maconnais i Bourgogne, Anjou och Saumur i Loire.

De bästa vinerna kommer ofta från solvarma sluttningar och i stenig jord, gärna med inslag av granit. Det är en druva som kan producera stora mängder druvor, för att få kvalitet är det därför viktigt att producenterna tar ut mindre skördeuttag.

Druvan ger fruktiga viner med inslag av röda bär såsom jordgubbar och körsbär, ofta lite josiga i stilen, har mjuka tanniner och relativt hög syra, som dock ofta mjukas upp genom vinmakningen. Vinerna har ofta en fin örtighet och blommiga toner av viol. De är ofta lite rustika och charmiga. Det är inte ovanligt att det finns en spelande fruktsötma i bakgrunden utan vinerna egentligen har någon restsötma.