Furmint är en grön druva från Ungern. Druvan kommer sannolikt från den nordöstra delen av Ungern och är mest känd som en av delarna i de söta tokajvinerna. Den odlas även i Österrike och i Tyskland, då under namnet zapfner eller mosler (i Steiermark, Österrike). Det finns också odlingar i Slovakien, Slovenien, Kroatien, USA och Sydafrika. Det görs såväl söta viner som torra viner på druvan.
Synonymer inkluderar moslavac (Kroatien), sipon (Slovenien), som (Transsylvanien, Rumänien)
Det finns minst fyra varianter (kloner) av furmint i Tokaj, dessa kallas för fehér (vit), lazafürtü (lösa klasar), piros (rosa) och változó (varierad). Furmint är också en av föräldrarna till flera andra druvor såsom bussanello, fubiano, vega och zeta (aka orémus).
Furmint blommar tidigt och mognar sent. De växer vanligen i relativt lösa klasar och har druvor med tjockt skal. Druvan får ofta ädelröta, eller olika mögelangrepp och den är känslig för frost.
Vinerna har ofta hög syra och en stor komplex smak med inslag av citrusfrukter, gröna äpplen och ibland exotisk frukt. Jag älskar de söta vinerna men slår gärna ett extra slag för de torra. De senare är ofta riktigt bra gastronomiska viner med mycket fräschör.