Svenska flaggan
Frappato

Frappato

Frappato eller frappato di Vittoria är en blå druva från södra Italien. Det finns de som kallar druvan för Siciliens Beaujolais. Druvan är sannolikt en äldre korsning av sangiovese och minst en annan druva. Druvan odlas framförallt på Sicilien men finn också i Apulien. Druvan är känd sedan åtminstone 1760-talet.

Synonymer inkluderar frappato nero, frappatu, nerello di Catania och nero capitan.

Färgen på druvorna är mörkblå/lila, skalet är tjockt och de växer i relativt täta lite avlånga klasar. Den trivs bra i torra jordar och varmt klimat men ger ganska små skördar, den är dock motståndskraftig mot såväl pester som mögel.

Vinerna är i regel ljusa, fräscha och förhållandevis lätta med en tydlig blommig nästan lite parfymerad ton i doften. I smaken finns finns i regel röda lite söta bär och tydlig kryddighet ofta kombinerat med aromatiska örter. Vinerna har i regel en medelhög syra och mjuka tanniner.

Frappato används både som ensam druva och i blender, tillsammans med bland annat nero d’Avolo. Det görs också roséviner och mousserande roséviner på druvan. Druvan ingår bland annat i blenden för det sicilianska DOCG vinet Cerasuolo di Vittoria. Med rätt handlag så ger den riktigt snygga och bra viner!