Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Feteasca regala - DinVinguide

Feteasca regala

Feteasca regala (fetească regală) är en grön druva från Rumänien. Det finns ytterligare två druvor med förleden fetasca, bägge syftar på druvans färg, den ljusgröna: feteasca alba och den blå: feteasca neagra. Druvan är känns sedan 1930-talet och anges ofta vara en korsning mellan druvorna feteasca alba och grasa de cotnari. Det råder dock viss osäkerhet om detta stämmer, en annan druva som angetts som möjlig föräldrar är druvan francusa.

Idag är feteasca regala en av de mest planterade gröna druvorna i Rumänien, odlingarna omfattar drygt 15% av landets vinodlingar. Druvan odlas också i Ungern, Slovakien, Österrike och Moldavien.

Synonymer inkluderar kiralyleanyka, danasana, dunesdörfer königsast, erdei sárga, galbena de ardeal, kralovska leanka och pesecka leanka med flera.

Druvan odlas framför allt i de rumänska regionerna Transsylvanien och västra Moldavien. Feteasca regala trivs i kontinentalt klimat men tål såväl värme som kyla men behöver en hel del regn för att ge bra viner. Den är känslig för ädelröta. Då den kan ge stora skördar var den populär under tiden bakom järnridån, idag har skördeuttagen i regel minskats.

Feteasca regala ger smakrika viner och om de görs med skalkontakt får vinerna tydliga tanniner och en viss kryddighet. De har ofta en bra syra och i smaken finns i regel gröna äpplen, citrusfrukter, tropiska gula frukter och aromatiska örter. Det är vanligt att vinerna fatlagras. I Rumänien görs en hel del riktigt bra viner på druvan och det är en druva med fin potential. I jämförelsen med feteasca alba ger den viner med mer kropp och komplexitet.