Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Feteasca alba - DinVinguide

Feteasca alba

Feteasca alba (fetească albă) är en grön druva från Rumänien eller från republiken Moldavien. Det är en av tre druvor med förleden feteasca, de andra två är den gröna druvan feteasca regala och den blå druvan feteasca neagra. Alba är sannolikt en av två föräldrar till druvan feteasca regala.

Druvan odlas främst i de rumänska regionerna Moldavien och Transsylvanien, i republiken Moldavien och i den ungerska vinregionen Eger. Det finns också odlingar i Bulgarien och Ukraina.

Synonymer inkluderar fetiaska, feteaska och madchentraube.

Druvan trivs i svalare klimat och uppnår ofta relativt hög sötma varför den ofta används i söta viner. I varmare årgångar saknar den ofta den syra som behövs för att ge bra fräschör och då används mer i blender.

Vanligen görs torra vita viner på druvan feteasca alba. Dessa har ofta smak av ljusa stenfrukter men inslag av exotiska frukter och en aromatiska örter och blommor. Vinerna kan få viss elegans och om syran är tillräckligt hög så blir de är de riktigt bra. Den används ofta i blender tillsammans med druvor som grasa de cotnari.