Durella är en grön druva från Veneto i Italien. Många av de bästa vinerna på druvan kommer från områdena norr om Verona där det finns vulkaniska jordar. En spännande appellation är Monti Lessini DOC. Druvan används också då och då i t ex viner från Soave. Det finns också odlingar i Lombardiet och Toscana.
Synonymer inkluderar cagnina, rabbiosa och raboso piava med flera
Druvan har tjockt skal, de är runda och druvklasen beskrivs ibland som lite knubbig.
Det produceras såväl vita viner, mousserande viner som söta viner på druvan. Dessa har vanligen en hög markerad syra. I smaken finns ofta blommiga toner kombinerat med citrusfrukt. De mest spännande är de mousserande vinerna som har hög potential. Dessa görs med såväl traditionell metod som med charmat-metoden. Många viner görs på 100% av druvan men en del använder den i kombination med chardonnay, pinot noir (pinot nero) och/eller garganega. Söta viner görs oftast i passitostil.