Dimiat är en grön druva, sannolikt från Bulgarien. Det är en gammal druva, utifrån dess namn som sägs komma från den egyptiska staden Damietta finns det teorier att den kanske kommer söderifrån. Dessa är dock inte vederlagda. DNA-prover har inte gett något svar men indikerar ett släktskap med gouais blanc. Idag odlas den framför allt i områdena kring Svarta havet. Det finns dock också odlingar i den mer centrala delarna av landet på Donauslätten.
Druvan mognar sent och kan ha svårt att nå full fenolisk mognad under kallare år. Skalet är tunt och gulgrönt. Den kan dock ge stora skördar vilket gjort att den också används till destillat.
Det produceras såväl torra som halvtorra och söta viner på druvan. De torra vinerna är ofta fräscha med en hög syra, har en lätt örtighet viner och ibland en liten kropp med smak av äpple och citrusfrukter. En del ekfatslagar dem också ofta för att få fram en lätt vaniljton. Vanligen dricks de unga. I det sötare vinerna blir det ofta mer inslag av söta stenfrukter och en doft av kvitten. Den höga syran gör att den också det görs en del mousserande viner på den.