Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
gröna druvor

Cygne blanc

Cygne blanc är en grön druva från Swan Valley, Western Australia, Australien. Det är en grön variant av cabernet sauvignon. Namnet betyder vit svan. Druvan påträffades första gången i Australien 1989 och brukar kallas Australiens enda inhemska druva (som inte är en medveten korsning eller hybrid). Druvan är en så kallad seedling, dvs en planta som vuxit upp från ett frö. Denna bedöms också vara en selfling eller chance seedling, dvs den är inte medvetet planterad utan har spridits av vinden eller av djur. Sedan 1997 eller möjligen 1999 räknas den som egen druva, det finns lite olika uppgifter. De första kommersiella vinerna ska ha sålts 2001 eller 2002.

Förutom i Western Australia har det funnits odlingar i South Australia. Idag finns det bara en kommersiell producent som odlar druvan, Mann. De använder den i mousserande vin och i vita viner.

Synonymer är white cabernet och cabernet cygne blanc. I USA kallades white zinfandel förr ibland för cabernet blanc eller white cabernet, dessa är dock inte samma druva som den Australienska. Det har också gjorts vin som blanc de Noirs vin av caberent sauvignon som kallats white cabernet i USA.

Jag har inte provat något vin på druvan och de jag känner som har gjort omnämner smaken på vinet som anonymt och ointressant. På senare tid finns det dock beskrivningar av viner som låter mer intressanta. I Wine Enthusiast skriver Christina Pickard att den ger vin med toner av rosblad, kryddiga äpplen och har en silkig textur och kan jämföras med druvor som semillon eller marsanne. Kanske är det en druva som kräver viss ålder på vinstockarna för att bli intressant. Å andra sidan verkar de mesta av druvorna användas i mousserande vin och då känns inte de druvorna som det uppenbara valet.