Druvguiden

Croatina

Croatina kan också användas som en mycket liten del i en blend som en krydda, vilket är fallet med några Amarone.

Croatina

Croatina är en röd italiensk druvsort som främst odlas i Oltrepò Pavese regionen i Lombardiet och i provinsen Piacenza i Emilia Romagna, men också i delar av Piemonte och Venetien.
I Oltrepò Pavese, i bergen i Piacenza, i Cisterna d’Asti och San Damiano d’Asti (provinsen Asti), och i Roero kallas den ”Bonarda”. Det bör inte förväxlas med Bonarda Piemontese, som är en annan druva.
I regionen Piemonte blandas den ibland med Nebbiolo.
Croatina har egenskaper som liknar Dolcetto-druvan i det att den tenderar att producera fruktiga, djupt färgade viner med mild garvsyra och åldras väl.
Så är fallet med vinet Oltrepò Pavese Bonarda DOC som innehåller från 85% till 100% Croatina (under sitt lokala namnet ”Bonarda”). Croatina blendas ofta med Barbera, som i Gutturnio, ett vin från Emilia-Romagna som innehåller 30,0% – 45,0% Croatino. Den kan också användas som en mycket liten del i en blend som en krydda, vilket är fallet med några Amarone.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor