Druvguiden

Croatina

Croatina kan också användas som en mycket liten del i en blend som en krydda, vilket är fallet med några Amarone.

Croatina

Croatina är en röd italiensk druvsort som främst odlas i Oltrepò Pavese regionen i Lombardiet och i provinsen Piacenza i Emilia Romagna, men också i delar av Piemonte och Venetien.
I Oltrepò Pavese, i bergen i Piacenza, i Cisterna d’Asti och San Damiano d’Asti (provinsen Asti), och i Roero kallas den ”Bonarda”. Det bör inte förväxlas med Bonarda Piemontese, som är en annan druva.
I regionen Piemonte blandas den ibland med Nebbiolo.
Croatina har egenskaper som liknar Dolcetto-druvan i det att den tenderar att producera fruktiga, djupt färgade viner med mild garvsyra och åldras väl.
Så är fallet med vinet Oltrepò Pavese Bonarda DOC som innehåller från 85% till 100% Croatina (under sitt lokala namnet ”Bonarda”). Croatina blendas ofta med Barbera, som i Gutturnio, ett vin från Emilia-Romagna som innehåller 30,0% – 45,0% Croatino. Den kan också användas som en mycket liten del i en blend som en krydda, vilket är fallet med några Amarone.

Utforska våra guider

Bild på en vinranka med vindruvor

Nyhetsbrev

Registrera dig för vårt
inspirerande nyhetsbrev

och få information om inspirerande artiklar, exklusiva viner, erbjudanden samt innehåll om alkoholhaltiga drycker. (Du kan när som helst avregistrera dig).