Corvina är en blå druva från norra Italien. Den är idag mest förknippad med Valpolicella och viner såsom Amarone och Ripasso. Historiskt sätt användes den främst till det söta vinet recioto. Det görs också riktigt bra viner på druvan i till exempel Bardolino. Druvan odlas också i Australien och Argentina med goda resultat.
Synonymer inkluderar corvina veronese, cruina och cassabria.
Druvorna har tjockt skal och mognar sent på säsongen. Det är det tjocka skalet som gör att de kan lufttorkas med gott resultat.
I smaken finns i regel toner av syrliga och söta eller mogna körsbär. Idag är det vanligt att göra viner på torkade eller delvis torkade druvor vilket ger viner med mycket smak, en hel del sötma och hög alkoholhalt. När de görs som vanliga viner så blir de ljusa, lätta och fräscha med en fin bärighet, en fin örtighet och mjuka eller inga tanniner. De har i regel hög syra vilket gör att det går att uppnå bra balans även om vinerna får hög alkoholhalt.
Viner som inte gjorts med torkade bär kan ge riktigt fina och eleganta viner men också lättsamma och flörtiga viner. Det är vanligt att corvina blandas med andra druvor såsom molinara och rondinella,