Colombard är en grön druva från Frankrike. Druvan är en korsning av druvorna gouais blanc och chenin blanc. Det är en av de mest planterade gröna druvorna i Frankrike och odlas framförallt i den sydvästra delen av landet men odlingarna har minskat en hel del under de senaste 30-50 åren. Druvan kan till exempel användas i vit Bordeaux, det är dock sällan den används till det. Några av de mest intressanta vinerna på druvan produceras idag i Kalifornien, i vingårdar med gamla stockar. Den odlas också i Sydafrika, Israel, Mexico och Thailand.
Synonymer är french colombard och colombar (Sydafrika).
Druvan ger viner med en neutral smak och används främst som en druva i olika blandningar. Vinerna har förhållandevis hög syra, särskilt när druvorna har odlats i varma och torra klimat. Förr gjordes det dock en del viner på druvan, idag är de dock ovanligt förekommande. De beskrivs som lätta och friska.
Colombard var länge den viktigaste druvan för många franska destillat såsom Cognac och Armagnac. En anledning till minskningen har varit att många valt att gå över till att odla druvan ugni blanc för detta syfte istället.