Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chenin blanc

Chenin blanc

Chenin Blanc är en grön druva från Anjou i Loiredalen i Frankrike. Det är en gammal druva, enligt vissa uppgifter mer än 1000 år gammal, möjligen hela vägen tillbaka till år 845 e kr. Ett av dess äldsta namn är plant d’anjou. De bästa vinerna kommer vanligen från Frankrike och Sydafrika. Det finns också bra viner från USA, Argentina och Australien samt i mindre omfattning i Kanada, Nya Zeeland och Chile. I Frankrike hittar vi främst druvan i Loire och där främst i den mellersta delen av regionen, i Anjou-Saumur och Touraine. I Sydafrika hittar vi de bästa vinerna från gamla vingårdar i in Stellenbosch och Swartland.

Synonmer inkluderar chenin, pineau, steen (Sydafrika) m fl.

Chenin blanc är en tjockskalig druva som kan ge bra skördar. För att få ut hög kvalitet behöver den hållas efter och uttagen nere. Den trivs bäst i kalkhaltiga lerjordar. Druvan får lätt ädelröta om druvorna får hänga kvar.

Vinerna går från knastertorra viner till söta. Chein blanc ger viner med hög syra. Som unga kan vinerna från Loire ibland vara lite knutna, men efterhand utvecklas aromer som honung, blommor och aprikos. Druvan används främst till vita viner men kan också hittas i en del mousserande viner. De söta vinerna har ofta inslag av ädelröta. För vita viner så hittar vi många varianter såsom ståltanks- eller ekfatslagrade och en del lagrade på jästfällningen.

Det finns massor med bra viner att hitta, börja med vinerna från Loire i Frankrike och från Sydafrika för att få dina referenser på plats. Sedan är det bara att börja njuta.